Ljus och belysning på säkert sätt

Nu är det snart första advent och julen närmar sig med stormsteg. Det är under denna period som många tar fram ljus på olika sätt. Dels är det levande ljus, som stearinljus, värmeljus och marschaller. Sedan även elektriska ljus. 

Visste ni att de flesta bränder hemma orsakade av tända ljus inträffar mellan december och februari? Inte så konstigt, eftersom många av oss har mycket ljus. För att göra dina elektriska ljus säkra, se till att de är hela och att du har rätt elinstallation ute, om det är utomhusbelysning. Du kan ta hjälp av en elektriker i Karlstad. Levande ljus, de bör du aldrig lämna utan uppsikt.

Lys upp på säker sätt

Se till att bland annat ha levande ljus i material som smide, keramik, sten eller liknande. Gör det också till en vana att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet. En välkomnande marschall eller två ute är inte fel, men se då till att använda en snygg marschallhållare och marschallskydd och flytta aldrig på en varm brinnande marschall. När det är dags att släcka kväv lågan med en plåt, ett lock eller liknande.

Kontrollera dina adventsstakar, ljusslingor med mera, så att sladdarna är hela samt att  lamporna till belysningen har det watt-tal som rekommenderas. Använd alltid strömbrytaren eller dra ur sladden när du släcker för kvällen. Detta eftersom en lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning.

22 Nov 2021