Så väljer du Aleppotvål

Det finns idag många olika sorters Aleppotvålar. Du som vill ha äkta vara, se till att den har den rätta märkningen. Aleppotvål tros var den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 5000 år och det sägs att Cleopatra var en av dem som använde sig av denna sortens tvål. Idag finns det tvålar i nästan oändligt många kombinationer, kvaliteter och för olika användningsområden.

Namnet Aleppotvål är inte skyddat, så dessvärre finns det de som utger sig för att vara en sådan, men som inte alls är så ren och bra som den ska vara. En äkta Allepotvål har inte en massa onödiga tillsatser i sig. 

Hitta rätt Aleppotvål

En autentisk Aleppotvål är "Made in Syria" och stämplad med "Alep" och mäster tvåltillverkarens sigill. Den bör även bara innehålla olivolja, agerbärsolja, lite lut, en gnutta salt och några droppar vatten (lutet försvinner under förtvålningen och finns inte kvar i tvålen). Många Aleppotvålar innehåller dock parfym, palmolja eller färgämnen och det brukar vara svårt att utläsa om råvarorna är ekologiska eller inte. 

Använda Aleppotvål

En Aleppotvål kan du använda för hela kroppen, men det kan vara bra att välja olika sorters tvålar för olika kroppsdelar. Om du har problemhy är det smart välja en med en hög andel lagerbärsolja. Du kan ha denna tvål för kropp, händer, ansikte, när du ska raka dig, för håret, för skägget och så vidare. Det är en tvål som passar både män och kvinnor.

24 Jan 2022