Så behåller du dina snygga tänder!

 

Det är snart uttjatat detta med tänder, munnen och andedräkten. Vi får jämt och ständigt reklam om olika tandkrämer och hur man ska göra. Nåja, det är ju viktiga saker, så det kanske inte gör så mycket? Visste du att plack kan ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar? Så det är viktigt med munhälsa. Denna blogg ska handla om hur man kan ta hand om sin munhälsa på bästa sätt, och nej, det handlar inte om dålig andedräkt. Däremot handlar det om bakterier som kan finnas i munnen. Därför ska jag ge några bra tips på hur du kan ha friska tänder, med råd från en blogg med artiklar om tandvård.

Så sköter du om din munhälsa

Gå till tandläkaren. Att gå regelbundet till tandläkare är den bästa garanti du kan skaffa dig för att behålla bra tänder i många år. Din tandläkare hjälper dig ha bra tänder.

Borsta tänderna. Detta kan inte nog understrykas. Det är så väsentligt om man vill ha en bra munhälsa. Borsta med en mjuk tnadborste, morgon och kväll, använd tandtråd innan du borstar. Låt tänderna vila mellan målen. Småät inte.

Skrapa tungan. Skrapa tungan när du borstar dina tänderna. Det samlas många bakterier på tungan, bakterier som helst inte ska vara där. Saliven i våra munnar ska egentligen ta hand om dem, men vi kan hjälpa till med att avlägsna de värsta.

Du är torr i munnen. Detta hänger ihop med att skrapa tungan. Saliven i våra munnar är till för att dels bryta ned maten, och spjälka den. Är den för sur, är det inte bra för tänderna. Ett bra sätt att hjälpa saliven bryta ned bakterierna är att avlägsna dem från tungan.

Undvik söta och sura saker. Detta är mycket viktigt – men tråkigt – att inte dricka söta och sura drycker. Läsk är inte bra, dels för sockret, dels för kolsyran. Vin är heller inte bra för tänderna på grund av syran i vinet. Vatten, mjölk och kaffe är okej. Likaså sprit, men d bör du lägga i söta drycker och sådant som gör det möjligt att dricka den. Kanske du kan skölja munnen med den...

24 Sep 2017